GAME SPECIAL Speel mee,’t is mega cool: Bordspellen uit onze jeugd (II)

4ea8a2a0-9bdf-012c-df93-0050569439b1

– Lore Adriaenssens

Heeft u zich ook al zo vaak afgevraagd wat er is gebeurd met de spelletjes uit onze jeugd? Wie heeft het zich ooit in zijn hoofd gehaald om Droomtelefoon uit de rekken te halen? En waarom speelt niemand nog Muizenval? Of is dat een vorm van misplaatste nostalgie en hebben we het over zaken die simpelweg gedateerd zijn? De Radar selecteerde deze week vijf bordspellen die de nieuwe selectie van Bart Smit of Fnac niet gehaald hebben en speelde die met enkele vrijwilligers – al dan niet van érg Chinese aard.

Eerder deze week: Carrière en Ongelukslaan 13.

Vandaag: Giebelen, Het Rad van Fortuin en Droomtelefoon

4ce8de10-b4b6-012b-e6c3-0050569428b1

Bron: Catawiki

Naam: Giebelen

Datum van uitgave: 2003

Aantal spelers: 2-6

Opzet van het spel: Een hoopje giechelgrage tienermeisjes verzamelen zich voor een spel dat hun diepste geheimen zal blootleggen. Er wordt hen om beurt een vraag gesteld die ze eerlijk moeten beantwoorden. Als haar vriendinnen (ja, zo seksistisch is het spel dan ook weer wel) denken dat ze de waarheid spreekt, mag ze een stap verder zetten op het scorebord. Als ze denken dat ze liegt wordt ze onderworpen aan een leugentest. Slaagt ze, mag ze alsnog de stap zetten – faalt ze, moet ze een stap terug. Diegene die als eerste als ‘DE EERLIJKSTE VAN ALLEMAAL!!!’ wordt bekroond, is de winares. No boys allowed.

Algemene indruk: Giebelen, volgens het woordenboek ‘giechelen’, ‘gesmoord lachen’ en ‘ginnegappen’, doet me nog minder lachen dan de fopjes van Geert Hoste. Dat kan liggen aan het feit dat ik geen twaalfjarige meer ben maar ook aan het feit dat de kaartjes niet meer afgestemd zijn op kinderen in 2016. “SMS je vaker dan 1x per dag?”, are you kidding me. “Stuur je altijd stomme mailtjes naar je vriendinnen”, e-mail? Wat is dat? Of bedoel je een WhatsApp’je maar dan trager? Onder deze generatie vroegrijpe tieners, zitten waarschijnlijk maar 0.05% meisjes die dit spel spannend zouden vinden.

Verdict: Ondanks het feit dat dit spel een heuse leugendetector bevat denken wij: niet het heruitgeven waard. We begrijpen dan ook de extreme daling in prijs doorheen de jaren, om maar iets te zeggen.

12891

Bron: Catawiki

Naam: Het Rad van Fortuin

Datum van uitgave: 1987

Aantal spelers: 2 (of twee teams)

Opzet van het spel: De speler draait aan het rad om te weten hoeveel geld hij of zij zal verdienen met de juiste gok. Hij zegt een medeklinker waarvan gedacht wordt dat hij in het te raden woord zal voorkomen. Als dat effectief het geval blijkt, verdient de speler het geld. Anders niet. Om naar klinkers te kunnen raden moet er echter wel betaald worden. De speler die als eerste het woord heeft geraden is de winnaar. Om duidelijk te maken dat dat niet altijd even simpel is, graag dit voorbeeld.

Algemene indruk: De anekdote gaat al járen rond in onze familie. Als kind noemde ik ‘A’ de ‘kopeklinker’ omdat het de letter was die élke deelnemer van het Rad van Fortuin ooit wel een keer moest kopen. Ik dacht dan ook dat dit spel echt een spek naar mijn bek-gehalte zou hebben. Maar niets was minder waar … De jaren hebben zijn tol geëist en anno 2016 weet niemand nog wie Henry Kissinger of Herbert Karajan zijn. En om met een raadwoord(/zin) af te sluiten: van ruilen komt huilen. Whatever that may mean …

Verdict: Neen danku. Een heruitgave hoeft niet per sé. Al was De Radar wel degelijk in het bezit van een doos met de – net niet veroordeelde – kinderlokker op de cover.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Bron: Catawiki

Naam: Droomtelefoon

Datum van uitgave: 1992

Aantal spelers: 1 (voor droevige wanhopigaards) -4

Opzet van het spel: Door kaarten in de telefoon te steken ontdekken de speelsters (girls en érg vrouwelijke mannen only) welke jongen een oogje op hen heeft. Ze vertellen hen tips die andere vrijgezellen kunnen determineren. Diegene die op het einde van het spel al eerste door heeft wie haar droomjongen is, is de winnaar. En als je als 90’s addict nog steeds mijmert over je droomtelefoonjongens …

Algemene indruk: Mocht dit spel doorspekt zijn met Justin Biebers en Zayn Maliks, ben ik er zeker van dat het succes zou hebben. Jongens die Reinier heten en mannetjes die doen denken aan Get Ready, ik weet het zo niet in 2016? Het valt ook op dat, hoe snel de spellen ook evolueren, de personages dat niet lijken te doen. Kevin, Jeremy, … Neen danku!

Verdict: Mochten de nieuwe versies met nieuwe personages bevrucht zijn, zouden we al eens een heruitgave willen overwegen. Maar een nieuw spel met een ‘high tech’ telefoon die nog moet openklappen? We are not impressed.

Advertenties

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s